Türkiye son yıllarda savunma sanayisi alanında önemli başarılar sağlayarak, yerli ve milli üretim konusunda büyük adımlar atmıştır. Bu blog yazımda sizlere Türk savunma sanayisinde yerli üretim projeleri hakkında birtakım bilgiler vereceğim. Türk savunma sanayinde yaşanan gelişmeler sınavda çıkması önem arz eden konulardan birisidir.
Türk savunma sanayisi, yerli üretim projelerine büyük önem vermektedir. Bu projeler yerli firmaların teknolojik kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik çalışmaları desteklemekte ve Türkiye’nin savunma sanayisindeki bağımsızlık seviyesini yükseltmektedir. Şimdi dilerseniz Türk savunma sanayisinde yaşanan önemli gelişmelere gelin hep beraber göz atalım.
»»1) Baykar Bayraktar Kızılelma »»3) Heybeliada Gemisi»»11) Nene Hatun Gemisi
1 - Baykar Bayraktar Kızılelma
İlk olarak Milli Güç ve teknoloji harikası olan Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma’ya göz atalım. Baykar Bayraktar Kızılelma Türk savunma sanayisinin en büyük başarı hikayelerinden birisidir. Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen bu savaş uçağı, Türkiye’nin savunma yeteneklerini önemli ölçüde artırmıştır. Kızılelma yukarıdada bahsettiğimiz gibi Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağıdır. Havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır. İlk kavramsal çalışmalar 2013 yılında başlamıştır. Kızılelma 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir.
2 - TCG Anadolu
Diğer bir proje olan TCG Anadolu Gemisine göz atacak olursak, en önemli özelliği dünyanın ilk SİHA gemisi olma özelliği taşımaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı (Havuzlu Helikopter Gemisi) savaş gemisidir. Türk donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. İlk yerli ve milli uçak gemisidir. TCG Anadolu’nun en dikkat çekici özelliklerinden biriside F-35B tipi dikey kalkış ve iniş yapabilen savaş uçaklarının operasyonlarını destekleyebilmesidir. TCG Anadolu gemisi, Türk savunma sanayisinin önemli bir başarısıdır.
3 - Heybeliada Gemisi
Şimdi ise Heybeliada Gemisi hakkında bilgiler sunmaya çalışacağım. Heybeliada gemisi, Türkiye'nin deniz gücünü artıran ve savunma yeteneklerini güçlendiren önemli bir unsurdur. Aynı zamanda Türk savunma sanayisinin başarısını ve teknolojik ilerlemesini temsil eden bir simgedir. En önemli özelliği Türkiye’nin ilk milli savaş gemisidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. İnşasına 22 Ocak 2007'de başlanan gemi, 27 Eylül 2008'de denize indirildi. 27 Eylül 2011 tarihinde düzenlenen tören ile hizmete girdi. Bu sayede Türkiye dünyada savaş gemisi tasarlayıp inşa edebilen ülkeler arasına dahil oldu.
4 - Hürjet Uçağı
Hürjet Uçağı, Türkiye'nin havacılık yeteneklerini yükseltme ve stratejik bağımsızlığını güçlendirme hedeflerine önemli bir adımdır. Hürjet uçağı, ileri seviye jet eğitimi ve yakın hava desteği uçağıdır. Yerli ve milli ilk insanlı süpersonik jet uçağı Hürjet, ilk uçuşunu 2023 yılında gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin ilk jet motorlu uçağıdır. Yüksek performansı, manevra kabiliyeti ve ileri teknolojik özellikleriyle dikkat çeker. İleri eğitim kabiliyetine sahip olması, pilotların yeteneklerini geliştirirken aynı zamanda hafif savaş görevlerini de üstlenebilme özelliği taşır. Yerli ve milli teknolojilerle donatılmış olan Hürjet, Türkiye'nin havacılık yeteneklerini daha da ileri taşıyacaktır.
5 - İMECE Uydusu
Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusudur. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanıp geliştirilen yüksek çözünürlüklü sağlamak üzere üretilen yer gözlem uydusudur. Türkiye’nin milli bir uzay aracı geliştirme projesidir. TÜBİTAK tarafından desteklenen İMECE Uydu Projesi Ocak 2017’de başlamıştır. İMECE uydusu Nisan 2023 tarihinde ABD’nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarıyla uzaya fırlatılmıştır. İMECE uydusu Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesini simgeleyen bir projedir.
6 - SOM Füzesi
Türkiye’nin uzun menzilli ilk ve tek seyir füzesidir. Türk savunma sanayi tarafından geliştirilen ve yerden havaya kullanılan seyir füzesidir. 2006 yılından beri tasarlanan füze, Türkiye’nin yerli imkanları ile sabit ve hareketli hedefleri vurmak için ürettiği ilk füzedir. SOM füzesi Türk savunma sanayiinin milli ve özgün tasarım yeteneklerini gösteren üründür.
7 - Gökdoğan ve Bozdoğan Füzeleri
Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri hava savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Türkiye’nin ilk yerli havadan havaya füzeleridir. Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına yönelik olarak üretilmişlerdir. Son derece gelişmiş teknik özelliklere sahip olarak üretilmişlerdir. Gelişmiş seyir kontrol sistemlerine ve yüksek hassasiyetli hedef tespit yeteneklerine sahiptir. Bu yüksek performanslı hava hedef füzeleri, Türkiye’nin savunma kabiliyetini artıran önemli silah sistemleridir. Ayrıca ilk milli havadan havaya füze sistemi olmasının yanı sıra, ilk Aktif Radar Arayıcı Başlıklı Füzeleri olma özelliğini de taşımaktadır.
8 - Çakır Füzesi
Çakır füzesi Roketsan tarafından geliştirilen 150 km’den daha fazla menzile sahip kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen yeni nesil seyir füzesidir. Yüksek hız, uzun menzil ve hassas hedef tespit yetenekleri gibi gelişmiş teknik özelliklere sahiptir. Dünyada ilk kez SİHA’dan fırlatılmıştır. 150 km menzile sahip olan Çakır füzesi SİHA’dan tam 7 bin metre irtifadan hedefe bırakıldı. Hedefi tam isabetle vurmuştur..
9 - Fatih Gemisi
Fatih Türkiye’nin ilk sondaj gemisi olup, ülkenin enerji arama ve çıkarma yeteneklerini artırmak amacıyla tasarlanmıştır. Türkiye’nin ilk operasyonel sondaj gemisidir. 2017 yılında satın alınan gemi, 2018’de Kocaeli’ne ulaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı envanterine katıldı ve Türkiye’nin ilk sondaj gemisi oldu. Fatih gemisi, özellikle petrol ve doğal gaz rezervlerinin keşfi ve çıkarılması için kullanılmaktadır. Karadeniz’de gerçekleştirilen Tuna-1 ve Sakarya Gaz Sahası keşif çalışmalarında önemli bir rol oynamış ve büyük bir başarı elde etmiştir.
10 - Ulak Baz İstasyonu
Türkiye’nin yerli ve milli iletişim teknolojileri alanındaki önemli bir adımıdır. ULAK baz istasyonu Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonudur. ULAK Türk Telekomünikasyon Kurumu ve Türk savunma sanayi şirkeyi ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli bir baz istasyonu sistemidir. Türkiye’nin 4,5G ve 5G iletişim teknolojilerindeki ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır. Yüksek kapasiteye sahip, düşük gecikmeli ve güvenilir bir haberleşme altyapısı sunarak Türkiye’nin iletişim sektörünü desteklemektedir.
11 - Nene Hatun Gemisi
Türkiye’nin ilk acil müdahale gemisidir. 2014 tarihinde denize indirilmiş 2015 yılında hizmete başlamıştır. Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı acil kurtarma gemisidir. İçerisinde acil sağlık hizmeti için 20 yataklı hastane ve su püskürtebilen yangın söndürme sistemi bulunmaktadır.
1 Yorumlar
Çok teşekkürler hocam.
YanıtlaSil